duminică, 5 ianuarie 2014

Matrioska - misterul rusesc.

Pentru cei mai multi dintre noi, copilaria este un paradis in care ne refugiem in momentele mai putin frumoase. Eu pot sa ma laud cu o copilare frumoasa, departe de aglomeratie, undeva la tara , cu aer curat si multe povesti rusesti spuse de bunica.


Printre papusile mele preferate era si Matrioska, care a existat la noi in casa de cand ma stiu. Datorita misterului ei, frumusetii, originalitatii si mai ales pentru ca imi aduce aminte de originile mele, o declar preferata mea.


Matrioska, este o papusa colorata frumos, tentanta pentru copii, si nu numai, in care sunt introduse si alte papusi, acelasi model insa dimensiuni mai mici. Este unica in lume ca idee de creativitate si cu siguranta face parte din identitatea neamului rus.O jucarie, este compusa din 3 pana la 24 sau 25 papusi. Pe langa varianta feminina, exista si cea masculina ce infatiseaza eroi, sau viteji legendari.


Ca dovada a aprecierii si simpatizarii acesteia, in  luna octombrie a anului 2001, s-a deschis primul muzeu dedicat papusi din lemn, in frumoasa Moscova. Sute de vizitatori au trecut pragul muzeului pentru a admira Matrioska, ce se lasa admirata in portul national. O dovada in plus, ca identitatea unei tari poate fi pastrata in ciuda globalizarii intr-un secol al vitezei si uniformizarii. Rusii se pricep bine sa nu isi abandoneze trecutul in praf si sa aduca respect elementelor  ce i-au consacrat.Muzeul Matrioska poate fi vizitat pe strada Leontinevsky Pereulok nr. 7, in centrul capitalei.


Papusile, se mai gasesc si in Polonia si Ucraina, fiind mulate pe specificul si traditia tarii, insa pastrandu-si aceeasi nota copilaroasa si acelasi farmec al unei jucarii ce a inseninat zilelele multor generatii.

In zeci de magazine gasim astazi delicatele papusi, ce cu ochii lor mari, si genele frumos definite asteapta sa fie luate acasa, pentru a arata ca frumusetea si farmecul lor este nemuritor.Daca avetio ocazia sa ajungeti la Moscova nu ratati muzeul Matrioska.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu